Turistické vízum do Ruska na klíč

Pokud cestujete do Ruska na dobu kratší než jeden měsíc a cílem této cesty je turistika (v opačném případě budete potřebovat služební vízum), návštěva známých nebo příbuzných nebo třeba jen krátká neformální obchodní schůzka, musíte na hranicích s Ruskem nebo na letišti v místě odletu předložit turistické vízum do Ruska.

Postup vyřízení víza:

  1. Zvolte typ víza
  2. Vyplňte online formulář
  3. Připravte si podklady:
    • Cestovní pás s platností min. 6 měsíců
    • Aktuální barevná fotografie s bílým pozadím (3,5 x 4,5 cm)
    • Kopie cestovního pojištění platné do Ruska (případně můžeme zajistit)
  4. Zašlete nám uvedené podklady kurýrem či poštou, nebo zastavte se u nás na pobočce.

Turistické vízum – ceník ruského víza

Typ víza Platnost Doba vyřízení žádosti Cena
Turistické – 1 vstup 30 dní 7 dní – standart 2690 Kč

Turistické – 1 vstup 30 dní 4 dny – express 3700 Kč

Turistické – 2 vstupy 30 dní 7 dní – standart 2800 Kč

Turistické – 2 vstupy 30 dní 4 dny  – express 3820 Kč

Servisní poplatek činí CZK 700,- včetně DPH.

K vyřízení turistického víza do Ruska potřebujete:

  • Platný cestovní pas po dobu 6 měsíců po předpokládaném opuštění Ruské federace (není tedy možné použít pasy s expresním vyřízením, tedy dobou platnosti 6 měsíců) a volný minimálně jeden list – tedy dvě strany.
  • Kopie datové stránky cestovního pasu
  • Cestovní pojištění doložené kopií smlouvy o jeho zřízení na celou dobu pobytu v Ruské federaci s vyznačenou platností pojištění v Ruské federaci, konkrétně musí být uvedeno: „celý svět, Evropa a evropská část Ruské federace, Rusko“. Pokud je sjednané cestovní pojištění k platební kartě, potřebujete ještě potvrzení banky, kde je uvedeno datum vydání a konce platnosti této karty a kopii přední strany karty.
  • Online vyplněný formulář
  • Fotografie pasového formátu
  • Pokud máte pozvání od soukromé osoby ověřené cizineckou policií nebo turistický voucher
  • Pro úplné vyplnění žádosti o vízum je nutné mít originál pozvání nebo znát číslo voucheru od turistické organizace
  • U žadatelů o turistické vízum do Ruska s věkem pod 18 let je nutné mít během cesty u sebe souhlas s vycestováním do Ruské federace obou rodičů s úředně ověřenými podpisy a kopii rodného listu nezletilého žadatele.

Ohlašovací povinnost

Podle ruského zákona o migrační databance cizinců a osob bez občanství v Ruské federaci musí každý turista ohlásit do 3 pracovních dnů adresu místa pobytu a po odjezdu se písemně odhlásit a doklad o nahlášení nosit při sobě.

Za jak dlouho lze turistické vízum do Ruska vyřídit?

Celkové vyřízení turistického ruského víza včetně vyřízení turistického voucheru trvá cca 2 – 3 týdny. Pokud máte pozvání vlastní, může se doba výrazně prodloužit. Pracovníci ruského konzulátu v Praze musí pozvání velmi důkladně prověřit a odeslat k odsouhlasení na Migrační úřad ruské federaci do Moskvy.

Lze také vyřídit turistické vízum do Ruska urgentně a to do 5 pracovních dnů od podání žádosti na ambasádu v Praze včetně vyřízení turistického voucheru.

Platnost víza

Vízum platí pouze pro jeden vstup a přesně podle termínů uvedených v turistickém voucheru nebo v pozvání. Maximální doba pobytu je ale 30 dnů. Žádost o vystavení turistického víza do Ruska lze podat nejdříve tři měsíce před plánovanou cestou do Ruské federace. Ani vyplněný online formulář nesmí být starší než výše uvedená doba.

Turistické ruské vízum lze vyřídit za předpokladu, že v cestovním pase nemáte žádné jiné platné vízum do této země. Pokud budete žádat i přesto o nové turistické vízum, původní (dosud platné) vízum musí být ambasádou zneplatněno.

Rozlišujeme 2 druhy krátkodobého pobytu na ruské turistické vízum:

Pobyt v ubytovacím zařízení – každé ubytovací zařízení v Ruské federaci musí zaregistrovat každého občana ČR, kterého ubytovalo, bez ohledu na délku tohoto konkrétního pobytu v Ruské federaci nebo na délku jeho pobytu v tomto ubytovacím zařízení.

Pobyt jinde než v ubytovacím zařízení – povinnost zaregistrovat Váš pobyt má nyní tzv. přijímající strana. Tou může být jen fyzická osoba s právem trvalého pobytu na území Ruské federace anebo právnická osoba, u které fakticky bydlíte, nebo pracuje. Přijímající strana je povinna zaregistrovat Vaše přicestování, který u ní bydlí nebo pracuje, pouze v případě, že pobyt v Ruské federaci přesáhne 7 pracovních dnů.